Скъсан менискус?

Ако имате болки в колянната става, тази статия е точно за вас.

Твърде често болката в коляното произлиза от структурите, които го изграждат, а те ще бъдат разгледани по-долу.
Колянната става е композиция от няколко структури:
– Фемур (бедрена кост).
– Тибия (голям пищял).
– Лигаменти- връзките между двете кости (предна и задна кръстна връзка, медиална и латерална връзка).
– Mенискуси.
1. Kакво е менискус?
Менискуса е хрущялоподобна тъкан, която е изградена главно от колаген, протогликани, гликопротеини, клетъчни елементи и вода. Менискусите се намират в колянната става и по- точно се разполагат над тибиалното плато (върхът на големият пищал) . Те са два на брой във всяка става и се разделят на медиален и латерален (вътрешен и външен), имат характерна форма на полумесеци поради тяхното предназначение.
Функцията на менискусите е главо амортизираща- действат като възглавнички и поемат от стреса и натоварването върху колянната става при ходене, тичане скачане и др. Поради тяхното разположение точно над хрущала на тибията (големият пищал), те го защитават от износване и дегенаративни процеси , например артроза на колянната става (гонартроза). Също така увеличават конгруентността, както и допринасят значително за ставната стабилност.

2. Какво представлява скъсан менискус и какъв е механизмът на увреждане?
Руптурата (разкъсването) на мениска има много различни варианти спрямо вида на увредата. Могат да се травмират медиалния и/ или латералния , като често се съчетават с увреда, и на предна кръстна връзка ( много рядко задна). Разкъсването на менискуса може да бъде хоризонтално, вертикално ( дръжка на кофа), частично ( преден или заден рог), плаващо или комплексно. Основният начин при, който хората разкъсват мениска е така нареченият „Pivot shift“- това е ротация в долния крайник докато е в затворена кинетична верига ( завъртане на кракът докато е все още на земята, без да има промяна в позицията на ходилото). Освен горе посочения начин може да е директен удар върху коляното, също в затворена кинетична верига. Най- често травми на менискусите се получават при контакти спортове като- футбол, баскетбол, борба и бойни изкуства.

3. Какви са симптомите?
Симптомите варират според степента на увреда, но винаги се проявяват някой основни такива в острата възпалителна фаза:
– Затопляне на кожата около коляното.
– Зачервяване на коляното.
– Оток на коляното.
– Болка.
– Ограничено движение в колянната става.
– Куцане.

След преминаването на острото възпаление в процес на хронична фаза симптомите затихват, и преминават в дискомфорт. Тогава се срещат:

– Крепитации (хрупане, пукане).
– Ставни блокажи- кракът блокира и няма възможност за движение.
– Болка.
– Оток след натоварване.
– Ограничено движение в крайните обеми – намалено сгъване или разгъване на коляното.
– Поддаване на кракът.
– Слабост при определени активности.
При някой хора не са налични всички симптоми, но това НЕ означава, че няма увреждане.

4. Каква е диагностиката?
При наличие на някой от симптомите Ви съветваме да посетите специалист ортопед или физиотерапевт, за да установи дали има увреда и каква е тя.

Ако имате съмнение, че имате увреда на менискуса, има няколко теста, които можете да извършите вкъщи за автодиагностика.

Тест на Ege:
За тествуване на медиален ( вътрешен) мениск трябва да застанете в лек разкрач, след което завъртате навън краката подобно на балерина. След като сте в тази позиция трябва да клекнете бавно до където можете и после бавно да се изправите. Теста е позитивиен ако имате болка и/ или усетите кликане, щракане или пукане в коляното.
За тествуване на латерален (външен) мениск пак заставате в лек разкрач и завъртате краката навътре, след което пак клякате, и се изправяте бавно. Теста отново е позитивен ако има наличие на болка и/ или кликане, пукане, щракане.

Тест Thessaly- този тест е по- малко вероятен да даде точна диагностика, защото не е достатъчно прецизен.
Теста се извършва първо на НЕ засегнатия крак- пациента застава на един крак, докато леко е сгънал опорният крак в коляното, след което с помоща на стена или стол завърта тялото наляво и надясно без да отлепя или да върти ходилото. След това теста се извършва повторно, но със засегнатия крак. Теста е позитивен ако се усеща болка и/или силен дискомфорт.


Тестовете се извършват в контролирана среда, с повишено внимание. При наличие на болка моментално прекратете теста! Тестове не се извършват при остра възпалителна фаза!
Друг диагностичен метод, който е изключително точен е ЯМР (ядрено магнитен резонанс).

5. Какво е лечението?
Това зависи от няколко фактора:
-Дали пациента е физически активен през повечето време?
-Дали има ставни блокажи, персистираща във времето болка, ограничен обем, пукане и подобни такива?
-Дали пречи на ежедневието?
-Какви са целите за напред при конкретния пациент?
Много фактори са нужни за да се определи какво ще бъде лечението, но самото то се свежда до два варианта:
Оперативно и консервативно.
-Оперативното лечение (менисцектомия) е по- честият избор макар и не винаги най- нужният. Обикновенно представлява рутинна артроскопска операция, която се изпълнява изключително бързо. Тя представлява частично (по-често) или цялостно премахване на засегнатият менискус. Самата операция е минимално инвазивна и доста прецизна. В някой случай менискуса може да бъде зашит вместо да бъде изрязан, но при този вариант има риск от рецидивиране на травмата. След операцията и когато анестезията отмине пациента започва да ходи и да се рехабилитира.

Обикновенно възстановяването с физиотерапия от края на операцията до пълна активност и връщане към спорт, трае около 6 седмици а, през това време пациента е напълно способен да ходи и извършва всекидневни задачи, макар и малко затруднено в началото.
-Конесрвативно лечение- то се прилага чрез физиотерапия. Важно е да се каже, че при наличия на ставни блокажи физиотерапевта може да ги отблокира, но това, че се оправя симптома не значи, че сме излекували причината. Тогава е време да се обсъди оперативно лечение. Ако нямате наличие на ставни блокажи физиотерапията може да помогне относно намаляване на болката, стабилизиране, подобряване на проприорецепция и баланс, намаляване на отока, както и какво да избягваме, за да не се повтори травмата. Менискусите имат минимално кръвообращение, поради което е много трудно да се възстанови от само себе си , но ако разкъсването е предимно в по- външната страна има добър шанс да се възстанови, поради наличнието на артерия genus inferiores. Тя се разделя на медиална и латерална, и изхранва двата менискуса само в най- външаната част.
Независимо от лечението, рехабилитацията е ключът към оптималното здраве. Няма значение дали сте човек, който работи в офис или професионален спортист, силно препоръчвам насочването към физиотерапевт специалист от самото начало.
Какво се случва ако няма рехабилитация?
1. Увеличен период на възстановяване.
2. Намалена сила.
3. Наличие на отоци дълго време.
4. Наличие на болки дълго време.
5. Възможност за перманентен намален обем на движение в ставата.
6. Невъзможност за изпълняване на някои функции, като бягане, скачане и т.н.

Написал статията:
Кирил Пеев- Физиотерапевт
Ако искате да видите моята история как аз преодолях този проблем натисни тук.

Нека решим проблема заедно.

Количка

Този уебсайт използва "бисквитки", за да ви предостави оптимално обслужване.